Add

Sunday 7 September 2014

Resipi Tepung Gandum - Cucur Bawang Ikan Bilis

Hi all,

Kepada semua yang tercari-cari resipi apa yang boleh dibuat dengan tepung gandum ni nak bagi satu idea. You all boleh buat cucur bawang ikan bilis. Kalau ada tepung gandum ni, you all campak-campak je apa yang sesuai untuk buat cucur ni.

Resipinya:

Tepung gandum
Air
Garam secukup rasa
Sedikit serbuk kunyit

Bahan-bahan yang nak dicampurkan:

Bawang besar/ bawang kecil
Ikan bilis
Daun bawang
Cili besar

atau, you all boleh letak:

Ubi kentang atau
Sayur kangkung atau
Carrot

Bahan cicah: 

sos cili/ susu pekat/ gula

Cara membuatnya:

Semua bahan-bahan dipotong kecil, ikut suka you all lah macam mana nak potongkan..sebab yang nak makan pun you all gak..hehe.

Lepas tu, masukkan air, sedikit garam, sedikit serbuk kunyit untuk mencantikkan warna, kalau tak nak letak pun takpe..masukkan semua bahan yang dipotong tadi. Kacau rata.

Panaskan minyak, masukkan bancuhan tepung tadi dengan menggunakan sudu. Goreng sampai kekuningan. Boleh diangkat.

**Nota:

Bahan-bahan tadi tu, you all boleh letak sesuka hati apa yang rasa nak letak. Kuantitinya, agak-agaklah ye. Campuran bahan-bahan biarlah yang bersesuaian.

Nak tahu macam mana tahap kecairan bancuhan yang sesuai, you all kena angkat dengan sudip/sudu, kalau bancuhan tu jatuh bedebuk/seketul-seketul, maknanya cucur anda akan jadi keras lepas goreng nanti. Kalau nak cucur tu lembut, pastikan bila diangkat dengan sudu, bancuhan tadi tu jatuh licin. Kalau tak tahu jugak, try goreng sebiji dulu, lepas tu cuba la rasa, keras ke lembut..so bolehlah tambah tepung atau air. Kalau lembik sangat, tambah tepung. Kalau keras sangat, tambah air..biasanya kalau dah sejuk baru tau cucur tu sangat keras atau sangat lembut.

Practice makes perfect..so, rajin-rajinlah try ok.




No comments:

Post a Comment